De juiste ijsdikte

De juiste ijsdikte

Categorie : vorst

Een goede voorbereiding is het halve werk…

bokkegat dooitRuim voor aanvang van het winterweer heeft het bestuur alle belangrijke en terugkerende zaken doorgenomen. Het draaiboek wordt dan ook nog eens grondig gecheckt. Geen vorst wil niet zeggen: geen werk of uitgaven. De ledenvergadering is dan ook achter de rug.

Ondanks het feit dat het al weer een paar jaar is geleden dat de vorst zich ook op Noord-Beveland aanmeldde zijn we er ieder jaar, graag op tijd klaar voor en goed voorbereid. 

In een paar uur tijd moet de hele ijsbaan, met alles er op en eraan, gerealiseerd kunnen worden. Zelfs zonder dat één van ons in een dikke stress belandt. 

Het wachten is alleen op de juiste ijsdikte, om groen licht te geven en de inhoud van het draaiboek toe te passen.  Dit alles om de enthousiaste schaatsers van Noord-Beveland en ook er buiten een geweldige winterbeleving te kunnen geven.

Het moet vriezen

De afgelopen dagen werd er dan ook dagelijks en hoopvol, de ijsdikte gemeten. 

Het vroor ’s nachts. Het ijs zag er, in het begin, mooi en strak uit. Maar er is meer nodig dan alleen vorst in de nacht. Wanneer het in de nacht een paar graden vriest is voor een goede ijslaag ook een minimale temperatuur overdag nodig. Het liefst natuurlijk onder nul of rond het vriespunt. 

Gedurende de nachten was het wel onder het vriespunt maar overdag dooide het harder dan de nacht er aan kon vriezen. Dit komt de kwaliteit van het ijs niet ten goede. Zelfs toen de dikte rond de 6,5 cm lag waren de kanten nog nat. Onder deze omstandigheden is deze ijsdikte niet veilig en dik genoeg voor de te verwachten schaatsers op het Bokkegat.

Wat een teleurstelling bij het bestuur en de vrijwilligers, allen zelf verwoede schaatsers.  

Wat een teleurstelling voor iedereen!

Maar zeker ook een teleurstelling bij de verwachtingsvolle, trouwe leden van onze ijsclub. Iedereen stond in de startblokken en volgden de ontwikkelingen met veel belangstelling. 

temperatuurkaart bokkegat
Het Bokkegat lag ook niet gunstig wat de temperatuur betreft.

 

We mochten even ruiken…

Wat was het mooi geweest als we, desnoods maar 1 dagje, op de schaats hadden kunnen genieten van dit prachtige natuurgebied. Een waterrijk gebied, wat de ijsclub huurt van het Staatsbosbeheer. We hebben er even aan mogen ruiken…. maar ja, als schaatser willen we graag wat meer….

Inmiddels is het grootste deel van het Bokkegat weer gewoon water en blijven we hopen op een nieuwe vorst periode, misschien nog in februari…??

bokkegat dooit
Het ijs is weer water

Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Het bokkegat is GESLOTEN!!

bokkegat gesloten

Oproep

Vrijwilligers gezocht om activiteiten op het ijs te organiseren. Alle hulp welkom!
Ook voor de komende jaren.

Lid aan- of afmelden

Ga direct naar de aanmeldingspagina

Direct lid aan- of afmelden

De laatste nieuwtjes

Buienradar

QR code ijsclub Wissenkerke

Scan met je smartphone en bekijk de site.

qr code

Archief